Jeg fortalte dere for en stund siden at jeg skulle på kurs
og nå skal dere høre: Det var et suppekurs jeg var på :-)))
Veldig inspirerende og lærerikt :-)))
Jeg hadde allerede før kurset laget noen hjemmelagde supper
og ble veldig begeistret, men nå står det supper og putrer på komfyren både titt og ofte.
I et økologisk perspektiv er supper å foretrekke da vi bruker mye grønnsaker og lite kjøtt i dem,
ofte ikke kjøtt i det hele tatt, og kjøtt er tre ganger så energikrevende som grønnsaker å produsere.
En suppedag i uken er ihvertfall innført her hos oss, mest fordi det er morsomt å lage og fordi det er godt,
men greit å være med å bidra litt til en bærekraftig utvikling også.
Her om dagen lagde jeg tomatsuppe.
Den mest kresne tenåringen forsynte seg to ganger og
mannen i huset syntes den var like god som en dessert :-)))
så denne bør du prøve. Her kommer oppskriften:
Hjemmelaget tomatsuppe
2 ss olje
1 stor løk
1 fedd hvitløk
En bit selleri
3 gulrøtter
1 stor potet
1 rød eler gul paprika
1 boks tomater
1/2 ts timian
1/2 ts oregano
1 laurbærblad
En god bit appelsinskall (Skal være usprøyta)
1/2 glass tomatpure
1,2 liter kraft, gjerne av høne
Litt bacon eller pølse, pesto og rømme til pynt
Skjær grønnsakene i biter og surr i oljen på svak varme.
Jobb etter lista og ha alt i gryta etter hvert.
Tilsett krafta og kok til grønnsakene er møre.
Fisk opp laurbærbladet og appelsinskallet, og stavmiks det hele.
Smak til med salt og pepper, evt. litt buljongpulver.
Serveres med litt stekt bacon,
pesto blandet med litt olivenolje og litt rømme som dryppes over suppa.
Jeg brukte grønnsaksbuljong istedet for kraft i suppa mi og det går helt greit.
Tilsatte 2 fedd hvitløk som jeg surret litt i oljen før jeg hadde i det andre også.
Byttet også ut poteten og løken med restene etter fløtegratinerte poteter fra dagen før,
ikke ostelokket da, og det ble supergodt siden suppa da fikk litt fløte i seg :-)))