lørdag 16. april 2011

Kista etter bestemor


Ei gammel kiste står i stua mi, den har jeg fått av min mor som har arvet den etter sin mor, altså min bestemor.


Guri Johnsdatter Hafstad Aar 1841 står det på kista. Min bestemor het Hafstad til etternavn og hennes mor igjen het Kristine Hafstad, så hvem er  da denne Guri? Min mor trodde at bestemor måtte ha fått den etter sin tante som het Guri, også kalt Gurianna. Men da jeg begynte å sjekke litt i bygdeboka fant jeg ut at det ikke stemte. Guri Johnsdatter Hafstad er min tipp-tipp oldemor.
Altså min bestemors oldemor og ikke hennes tante.Årstallet på kista; 1841, er det året hun giftet seg, og under hennes navn, står et annet navn, trolig navnet til han hun giftet seg med; Anders Olsen B Anno 1824. Ifølge bygdeboka ble hun gift med Anders Andersson Børset i 1841, her kan navnet ha blitt feil i bygdeboka.


Jeg liker å tenke at Anders tok med seg denne fra hjemgarden da han kom flyttende til Hafstad og at han ga den til sin kone i bryllupsgave, og fikk hennes navn malt på. En virkelig flott gave å få for en brud den gangen.


Tenk alt denne kista har vært med på, alle husene den har stått i, nå står den her hos meg full av utkledningsklær som guttene for lengst har sluttet å bruke.Mange kvinner i min familie har eid denne kista; først Guri så Gurå, Kristine, Ragna, Gunhild Kristine og nå meg.


Rart å tenke på alle hendene som har vridd på denne nøkkelen opp igjennom tidene.
Hender som visste hva som var i kista, hender som var nysgjerrige på hva som var i den, små barnehender som ikke greide å vri den rundt og som egentlig ikke fikk lov til å røre nøkkelen...

Husker godt at min bestefar passet på at jeg og min søster ikke tullet bort nøkkelen til ei anna kiste som bestemor hadde i stua si, men denne kista hadde hun på soverommet og nøkkelen var godt gjemt.

Med dette innlegget deltar jeg på Gammeldags lørdag hos Lenemoras verden.

Bli med hver lørdag!

12 kommentarer:

Jatte sa...

Åååå, så nydelig kiste♥
Å så moro å ha en slik skatt!!

Kos deg og nyt påsktiden,
Klem Jatte♥

anne marie sa...

Så heldig du er som har noe slikt til eie♥
Jeg tenker også som deg. På alle de forskjellige hendene som har vridd om nøkkelen,og hvordan livet har vært rundt kisten.
Den var utrolig fin:)

Merete/Scrappeguri sa...

Den var fin!!! Tenk da etter tipp tipp oldemor, heldig som har kommet inn til deg -der blir den virkelig tatt godt vare på!
Ha en fin palmesøndag!

Lappeline ♥ sa...

Nydelig flott kiste.....og kjekt at den blir tatt vare på.Tenk alll den historien som er i denne kisten og om dne kunne fortelle.....
Du er heldig som har et slikt vakkert skue.
Ha en fin søndag
Klem til deg

GITTE sa...

Så gøy det var å lese om den vakre kista di! Den var veldig flott!
Ha en fin søndag!
Klem Gitte

LykkeLise sa...

hei hei:)

Nå har jeg prøvd å legge inn kommentar under give away innlegget ditt flere ganger, men fårm ikke til:P hmmm...så da prøver jeg her;) Kanskje du teller med meg for det;)

Nydelig kiste:)

Ønsker deg en flott påske:)

Klem Lise

Lolas datter sa...

For et nyyyydelig arvestykke....jeg har alltid ønsket meg en slik vakker kiste, og når den har vært i slekten, som hos deg, er det jo ekstra stas!

Anonym sa...

Så moro det må være å eie denne spesielle kista.Jeg så at du hadde vært inne på "lappesola".Hun er også guttemamma, og jeg tenkte du ville finne noe felles der:)God Påske! Hilsen Toril A.

Anette sa...

Kjekt og arve etter noen man er glad i :)Nydelig kiste:)
Flott blogg,legger meg som følger jeg:)
Klem Anette:)

Solveig sa...

For en nydelig kiste!! Det er så utrolig kjekt å ha slike gamle skatter. Veldig spennende å tenke på historien bak og å drømme seg bort littegrann;o)))
Ha en flott påske!
Klem fra Solveig

liven sa...

en nydelig kiste du har der....for en flott arv !!

ha en fin mandag :o)

Jenta på Laug sa...

Så flott:) Sø moro å arve noko slikt. Og så artig når ein veit så mykje om historia ba,blir jo noko heilt spesielt:)
Heldig du er som har noko så fint:)